Mouse not looking well with the S3 (Trio64, Virge)

Support and general discussion.
SA1988
Posts: 204
Joined: Wed 30 Apr, 2014 9:38 am

Mouse not looking well with the S3 (Trio64, Virge)

Postby SA1988 » Wed 30 Apr, 2014 9:54 am

Sympton: The hardware mouse doesn't look well when acceleration is enabled in the S3 Virge/Trio64 in 1024x768x32bpp mode
Settings: SVN 100 (but also since Virge was fully implemented to support 1024x768x32bpp)
Award 496/497 PCI
Award 430VX PCI
I486 (Award 496/497)/WinChip (Award 430VX PCI)
Cache: A lot
Fast VLB/PCI speed
Sound card: none
Memory: 32MB (Win3.1x), 128MB (Win95, NT 4.0)
emulated operating systems: Windows 3.1x, Windows 95, Windows 98, Windows NT 4.0.
Description: When selecting 32bpp mode in the display settings of Windows (Windows Setup on 3.1x) in the 1024x768 display mode, the cursor looks scretched down. But it otherwise works like a normal cursor, I think it has something to do with the acceleration of the S3 in the current implementation since disabling the hardware cursor on Windows 3.1x and Windows 9x makes the mouse look normal.
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1317
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: Mouse not looking well with the S3 (Trio64, Virge)

Postby SarahWalker » Wed 30 Apr, 2014 4:31 pm

It's a bug with hardware cursor emulation on interlaced modes.
SA1988
Posts: 204
Joined: Wed 30 Apr, 2014 9:38 am

Re: Mouse not looking well with the S3 (Trio64, Virge)

Postby SA1988 » Thu 01 May, 2014 7:44 pm

at the moment, on NT 4.0, I had to switch to another pointer scheme to make it look more "normal" :)
SA1988
Posts: 204
Joined: Wed 30 Apr, 2014 9:38 am

Re: Mouse not looking well with the S3 (Trio64, Virge)

Postby SA1988 » Tue 24 Jun, 2014 11:36 pm

Update: it's not a cursor problem, it's a full interlace problem, now fixable with:

Code: Select all

if (svga->crtc[0x42] & 0x20) {
      svga->vtotal *= 2;
      svga->dispend *= 2;
      svga->vblankstart *= 2;
      svga->vsyncstart *=2;
      svga->split *= 2;
      }
Attachments
32BPP.png
Purple?
32BPP.png (42.5 KiB) Viewed 3507 times
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1317
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: Mouse not looking well with the S3 (Trio64, Virge)

Postby SarahWalker » Wed 25 Jun, 2014 5:29 pm


Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], JohnElliott and 1 guest