Massive slowdown while using PC/AT/XT configurations (lasting 1 minute)

Support and general discussion.
Post Reply
Katakis
Posts: 97
Joined: Thu 05 Mar, 2015 6:42 am

Massive slowdown while using PC/AT/XT configurations (lasting 1 minute)

Post by Katakis » Mon 27 Feb, 2017 12:17 pm

I have uploaded a video showing the problems encountered with the earlier models PCem supports, namely IBM PC/AT/XT. If you change to a configuration using a configuration for one of these models, PCem will do a hard reset, causing the CPU percentage to drop to single digits and stays there for about a minute, then suddenly goes back to 100%. This does not happen in v11.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=E0l6cQZ_mjk

User avatar
omarsis81
Posts: 763
Joined: Thu 17 Dec, 2015 6:20 pm

Re: Massive slowdown while using PC/AT/XT configurations (lasting 1 minute)

Post by omarsis81 » Mon 27 Feb, 2017 1:42 pm

It doesn't happen in Windows version, I just tried

PCem_Tester
Posts: 6
Joined: Fri 12 Dec, 2014 6:57 am

Re: Massive slowdown while using PC/AT/XT configurations (lasting 1 minute)

Post by PCem_Tester » Mon 27 Feb, 2017 2:21 pm

This was actually due to the initialization of the EGA video BIOS and this was slow on faster processors such as Core i5. It doesn't happened with another graphic cards like CGA or VGA.

Katakis
Posts: 97
Joined: Thu 05 Mar, 2015 6:42 am

Re: Massive slowdown while using PC/AT/XT configurations (lasting 1 minute)

Post by Katakis » Tue 28 Feb, 2017 12:58 am

omarsis81 wrote:It doesn't happen in Windows version, I just tried
It is the Windows version, but I am using Wine to run it since OS X users still miss out on an official port.

User avatar
gen_angry
Posts: 84
Joined: Sat 25 Feb, 2017 6:48 am

Re: Massive slowdown while using PC/AT/XT configurations (lasting 1 minute)

Post by gen_angry » Tue 28 Feb, 2017 1:09 am

It tends to do it for my XT config as well, I just assumed it was 'normal' and waited it out.

Win10 host, 6700K, GTX 1060-6G, 16G DDR4-3200

edit:

Code: Select all

gameblaster = 0
gus = 0
ssi2001 = 0
voodoo = 0
model = 1
cpu_manufacturer = 0
cpu = 0
cpu_use_dynarec = 0
cpu_waitstates = 0
gfxcard = 3
video_speed = 0
sndcard = 2
cpu_speed = 0
has_fpu = 0
disc_a = 
disc_b = 
mem_size = 512
cdrom_drive = 0
cdrom_enabled = 0
cdrom_channel = 2
cdrom_path = 
vid_resize = 0
vid_api = 0
video_fullscreen_scale = 0
video_fullscreen_first = 1
hdc_sectors = 17
hdc_heads = 4
hdc_cylinders = 613
hdc_fn = E:\PCem\harddisk\IBMXT-driveC.img
hdd_sectors = 0
hdd_heads = 0
hdd_cylinders = 0
hdd_fn = 
hde_sectors = 0
hde_heads = 0
hde_cylinders = 0
hde_fn = 
hdf_sectors = 0
hdf_heads = 0
hdf_cylinders = 0
hdf_fn = 
drive_a_type = 1
drive_b_type = 1
window_w = 0
window_h = 0
window_x = 0
window_y = 0
window_remember = 0
joystick_type = 0
mouse_type = 0
enable_sync = 1

[Joysticks]
joystick_0_nr = 0
joystick_1_nr = 0
config for the XT system. Using:

Board/CPU:
/roms/ibmxt/1501512.U18
/roms/ibmxt/5000027.U19
/roms/ibmxt/xt.rom

IDE:
/roms/ide_xt.bin

Video Adapter:
/roms/ibm_6277356_ega_card_u44_27128.bin

can PM the specific roms and drive file to admin upon request.

Post Reply