A&A palette bug

Support and general discussion.
User avatar
leilei
Posts: 432
Joined: Fri 25 Apr, 2014 4:47 pm

A&A palette bug

Postby leilei » Wed 19 Jul, 2017 9:04 pm

In Amulets & Armor (any version) the brighter colors of the palette get malformed into being even brighter and oversaturated as if it were posterized to a lower bpp. There's occasional blips of intact frames during screen changes where the palette is intact. The game's built-in gamma correction (Alt-F10) and fading routines also affects these new malformed colors.

Seems to happen on anything with VGA. Occurs on interpreter too.
User avatar
omarsis81
Posts: 542
Joined: Thu 17 Dec, 2015 6:20 pm

Re: A&A palette bug

Postby omarsis81 » Thu 03 Aug, 2017 6:39 pm

Is this how it looks to you?
Rather than oversaturated, it looks as if it was EGA, but of course a game from 1996 it doesn't even support that card

DOSbox vs PCem latest commit

dosbox.png
dosbox.png (213.82 KiB) Viewed 865 times

aa_pcem.png
aa_pcem.png (129.04 KiB) Viewed 865 times
User avatar
leilei
Posts: 432
Joined: Fri 25 Apr, 2014 4:47 pm

Re: A&A palette bug

Postby leilei » Thu 03 Aug, 2017 8:04 pm

Yep.

And since the game's been open sourced, this file might provide a clue.
Battler
Posts: 793
Joined: Sun 06 Jul, 2014 7:05 pm

Re: A&A palette bug

Postby Battler » Fri 04 Aug, 2017 1:23 pm

Looks to me like the palette indexes might be off by 1 - look at the red blocky cursor under "Character Name".
User avatar
omarsis81
Posts: 542
Joined: Thu 17 Dec, 2015 6:20 pm

Re: A&A palette bug

Postby omarsis81 » Fri 04 Aug, 2017 1:25 pm

Battler wrote:Looks to me like the palette indexes might be off by 1 - look at the red blocky cursor under "Character Name".

The big question would be: why only happens in this game?
Battler
Posts: 793
Joined: Sun 06 Jul, 2014 7:05 pm

Re: A&A palette bug

Postby Battler » Fri 04 Aug, 2017 1:41 pm

I remember that on the MAME forum, someone once wrote a (S)VGA sequencer test, that on real hardware, would under some conditions, sequence the colors off by one. I tested it in PCem, and it didn't do that. If this game sets up the sequencer mode that way, it could explain why this happens.
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1325
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: A&A palette bug

Postby SarahWalker » Fri 04 Aug, 2017 9:21 pm

Fixed in rev 831.
User avatar
omarsis81
Posts: 542
Joined: Thu 17 Dec, 2015 6:20 pm

Re: A&A palette bug

Postby omarsis81 » Fri 04 Aug, 2017 11:29 pm

leilei: you owe me one for resurrecting this thread ;)
StefanDD
Posts: 4
Joined: Mon 14 Aug, 2017 12:03 pm

Re: A&A palette bug

Postby StefanDD » Mon 14 Aug, 2017 8:24 pm

Hello all, I just joined the forum today to post about the subsequent issue, and it may, by coincidence, be related to the one discussed here. In both Weltenschmiede text adventures "Die Kathedrale" and "Hexuma", the palette looks corrupt. This does not at all depend on the choice of main board, CPU speed, video bus speed, or video card. Here it is shown for a more modern configuration but also happens on an old IBM AT with VGA adapter.

VGA palette bug.png
VGA palette bug.png (215.25 KiB) Viewed 622 times
User avatar
omarsis81
Posts: 542
Joined: Thu 17 Dec, 2015 6:20 pm

Re: A&A palette bug

Postby omarsis81 » Mon 14 Aug, 2017 10:04 pm

StefanDD wrote:Hello all, I just joined the forum today to post about the subsequent issue, and it may, by coincidence, be related to the one discussed here. In both Weltenschmiede text adventures "Die Kathedrale" and "Hexuma", the palette looks corrupt. This does not at all depend on the choice of main board, CPU speed, video bus speed, or video card. Here it is shown for a more modern configuration but also happens on an old IBM AT with VGA adapter.

VGA palette bug.png

Did you test PCem with the latest commit? or stock version 12?
StefanDD
Posts: 4
Joined: Mon 14 Aug, 2017 12:03 pm

Re: A&A palette bug

Postby StefanDD » Mon 14 Aug, 2017 10:06 pm

omarsis81 wrote:Did you test PCem with the latest commit? or stock version 12?


I have unfortunately not set up a build system for the Windows version, so I am just using the v12 stock from February.
User avatar
omarsis81
Posts: 542
Joined: Thu 17 Dec, 2015 6:20 pm

Re: A&A palette bug

Postby omarsis81 » Mon 14 Aug, 2017 10:10 pm

StefanDD wrote:
omarsis81 wrote:Did you test PCem with the latest commit? or stock version 12?


I have unfortunately not set up a build system for the Windows version, so I am just using the v12 stock from February.

Because the bu from A&A was fixed, but of course was much after February. I test the game with the latest commit if the recent fix also applies to these games
StefanDD
Posts: 4
Joined: Mon 14 Aug, 2017 12:03 pm

Re: A&A palette bug

Postby StefanDD » Mon 14 Aug, 2017 10:31 pm

omarsis81 wrote:Because the bu from A&A was fixed, but of course was much after February. I test the game with the latest commit if the recent fix also applies to these games


I'd appreciate that!
User avatar
leilei
Posts: 432
Joined: Fri 25 Apr, 2014 4:47 pm

Re: A&A palette bug

Postby leilei » Mon 14 Aug, 2017 11:58 pm

Battler wrote:Looks to me like the palette indexes might be off by 1 - look at the red blocky cursor under "Character Name".

FTR this is incorrect and wrongly interpreted from two different frames of palette ramp cycling.
User avatar
omarsis81
Posts: 542
Joined: Thu 17 Dec, 2015 6:20 pm

Re: A&A palette bug

Postby omarsis81 » Tue 15 Aug, 2017 7:46 pm

I confirm Hexuma works fine with the latest commit
Attachments
hexuma.png
hexuma.png (176.25 KiB) Viewed 547 times
StefanDD
Posts: 4
Joined: Mon 14 Aug, 2017 12:03 pm

Re: A&A palette bug

Postby StefanDD » Tue 15 Aug, 2017 7:51 pm

Fantastic - Thanks for testing this!

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests