Warcraft Orcs and Humans

Support and general discussion.
Post Reply
User avatar
gen_angry
Posts: 59
Joined: Sat 25 Feb, 2017 6:48 am

Warcraft Orcs and Humans

Post by gen_angry » Mon 01 Jan, 2018 5:54 am

Hello,

I am trying to play Warcraft Orcs and Humans from a legally owned disk on a DOS 6.22 system. It installs fine but setup/game will freeze when I try to run it. (CPU activity drops to 0, blinking cursor forever). The docs suggested to disable smartdrive and EMM386 which did not help. I even tried to run a 'blank' DOS boot (F8 on startup, no to all options) to no avail. Patched to latest 1.21 patch.

Specs of emulated system:

PCem v13.1 (post WXwidgets static DLL update)
486DX2-66
Award SIS 496/497
32MB RAM
ATi Graphics Pro Turbo (Mach64 GX) set to "Fast VLB/PCI"
SB16
FDD1: 1.44mb
FDD2: 1.2mb
HDD1: 63 Sec/16 Head/4095 Cyl = 2015mb
HDD2: CDROM
rest default

Anyone have any ideas on things to check?

Thank you :)

edit: New info, seems every later VGA DOS game freezes now. They worked before... strange. Not sure what's up here as I didn't do any changes other than install Warcraft :(
Last edited by gen_angry on Mon 01 Jan, 2018 6:39 am, edited 1 time in total.

User avatar
gen_angry
Posts: 59
Joined: Sat 25 Feb, 2017 6:48 am

Re: Warcraft Orcs and Humans

Post by gen_angry » Mon 01 Jan, 2018 6:28 am

I fixed it somehow from changing the CPU speed from DX2-66 to DX4-100. All games work now, even Warcraft. Going back to 66mhz breaks them again.

Strange, guess my 'DOS machine' got an upgrade. lol

Not sure if this is a PCem bug?

SarahWalker
Site Admin
Posts: 1366
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: Warcraft Orcs and Humans

Post by SarahWalker » Mon 01 Jan, 2018 11:18 am

Are you running with the dynamic recompiler enabled? There are definitely some odd issues with using that with lower speed 486s.

Snowman
Posts: 15
Joined: Sat 23 Dec, 2017 4:08 pm

Re: Warcraft Orcs and Humans

Post by Snowman » Mon 01 Jan, 2018 12:42 pm

I just tested CD version 1.22h and everything works fine. I used 386DX/33 and 486DX/33-DX2/66 with and without dynamic recompiler.

User avatar
gen_angry
Posts: 59
Joined: Sat 25 Feb, 2017 6:48 am

Re: Warcraft Orcs and Humans

Post by gen_angry » Mon 01 Jan, 2018 7:51 pm

SarahWalker wrote:Are you running with the dynamic recompiler enabled? There are definitely some odd issues with using that with lower speed 486s.
Set it back to 66mhz with dynamic recompiler off, it works. Turned it back on... it works now? lol. I haven't a clue but if it happens again I will look at that first. Thank you :)

I assume this issue would likely poof with your rewrite of it come v14-15 anyways. At least for now, there's a note here for anyone who comes across this sort of thing.

Are there any additional drawbacks to having the dynamic recompiler turned off?
Last edited by gen_angry on Mon 01 Jan, 2018 7:53 pm, edited 1 time in total.

User avatar
gen_angry
Posts: 59
Joined: Sat 25 Feb, 2017 6:48 am

Re: Warcraft Orcs and Humans

Post by gen_angry » Mon 01 Jan, 2018 7:52 pm

Snowman wrote:I just tested CD version 1.22h and everything works fine. I used 386DX/33 and 486DX/33-DX2/66 with and without dynamic recompiler.
I have the original retail disk, latest patch I could find was 1.21 on google for it.

Maybe your version fixes whatever's making things trip out?

Snowman
Posts: 15
Joined: Sat 23 Dec, 2017 4:08 pm

Re: Warcraft Orcs and Humans

Post by Snowman » Mon 01 Jan, 2018 9:50 pm

Here is what the patch 1.22h fixes: https://wow.gamepedia.com/Warcraft:_Orc ... nformation

User avatar
gen_angry
Posts: 59
Joined: Sat 25 Feb, 2017 6:48 am

Re: Warcraft Orcs and Humans

Post by gen_angry » Tue 02 Jan, 2018 5:26 am

Snowman wrote:Here is what the patch 1.22h fixes: https://wow.gamepedia.com/Warcraft:_Orc ... nformation
Yea I saw that, but I cant seem to find it anywhere on the net. Latest I can find is 1.21

Snowman
Posts: 15
Joined: Sat 23 Dec, 2017 4:08 pm

Re: Warcraft Orcs and Humans

Post by Snowman » Tue 02 Jan, 2018 10:26 am

Check your PM.

Post Reply