I don't think KEYB SP is working right...

Support and general discussion.
Post Reply
User avatar
Neville
Posts: 24
Joined: Tue 02 Aug, 2016 1:43 pm

I don't think KEYB SP is working right...

Post by Neville » Wed 05 Jun, 2019 4:54 pm

I regularly use several DOS machines, and I just realised the symbols no longer match my keyboard's, despite having loaded KEYB SP. I don't think i had this issue with v14, but I'm not sure. Can anyone reproduce this?
Last edited by Neville on Wed 05 Jun, 2019 6:55 pm, edited 1 time in total.

JosepMa
Posts: 134
Joined: Tue 20 Jun, 2017 6:25 pm

Re: I don't think KEYB SP is working right...

Post by JosepMa » Wed 05 Jun, 2019 6:48 pm

MS-DOS 6.22 here and all fine ( normal, shift and alt+gr characters)

config.sys:
COUNTRY=034,,C:\DOS\COUNTRY.SYS
DEVICEHIGH=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1)

autoexec.bat
MODE CON CODEPAGE PREPARE=((850) C:\DOS\EGA.CPI)
MODE CON CODEPAGE SELECT=850

KEYB SP,,C:\DOS\KEYBOARD.SYS

User avatar
Neville
Posts: 24
Joined: Tue 02 Aug, 2016 1:43 pm

Re: I don't think KEYB SP is working right...

Post by Neville » Wed 05 Jun, 2019 6:56 pm

I'm just loading KEYB SP at the end of my AUTOEXEC.BAT, but that used to suffice on the old days.

User avatar
ruben_balea
Posts: 84
Joined: Mon 08 May, 2017 11:24 pm
Location: Spain

Re: I don't think KEYB SP is working right...

Post by ruben_balea » Mon 17 Jun, 2019 12:37 am

No, it doesn't work correctly. Until now I thought it was fine because on Windows it was working fine... until I launched a MS-DOS session :o
On Windows ME the keyboard is fine for Windows programs but for DOS programs it doesn't work.
Note: KEYB command is no longer available on Windows ME, the keyboard layout for legacy DOS programs is set automatically according to the keyboard language selected for Windows.

I typed the same keys in the same order on Notepad and MS-DOS Editor, some keys give different results and ALT-GR characters are not showing at all on DOS:

Imagen1.png
Imagen1.png (31.99 KiB) Viewed 238 times

And this happens also on another machine with MS-DOS 6.2x using KEYB SP but the same hard disk image (with same settings, no modifications at all) works OK on V14

User avatar
Neville
Posts: 24
Joined: Tue 02 Aug, 2016 1:43 pm

Re: I don't think KEYB SP is working right...

Post by Neville » Sun 23 Jun, 2019 7:05 pm

Thank you. For a moment I thought I was seeing ghosts.

User avatar
ruben_balea
Posts: 84
Joined: Mon 08 May, 2017 11:24 pm
Location: Spain

Re: I don't think KEYB SP is working right...

Post by ruben_balea » Sun 23 Jun, 2019 8:33 pm

I'm quite used to hte US keyboard layout, you can download a picture of that keyboard to see what key you have to press for each symbol when a KEYB command or similar is not available or not working.
Please note that the backslash key located above ENTER in the US layout is placed between Left SHIFT and Z on most other layouts, also the right Alt is replaced with Alt Gr.
Also remember that if you already used KEYB xx (manually or from autoexec.bat) and it's not working properly you must run KEYB US again, otherwise you'll end with a big mess of layouts.


Wikipedia has this picture of the IBM Model M keyboard with US layout:
Image

Post Reply