v10 released!

Support and general discussion.
User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

v10 released!

Post by SarahWalker » Sat 24 Oct, 2015 2:52 pm

v10 is finally out. Final changelist :
  • New machines - AMI XT clone, DTK XT clone, VTech Laser Turbo XT, VTech Laser XT3, Phoenix XT clone, Juko XT clone, IBM PS/1 model 2011, Compaq Deskpro 386, DTK 386SX clone, Phoenix 386 clone, Intel Premiere/PCI, Intel Advanced/EV
  • New graphics cards - IBM VGA, 3DFX Voodoo Graphics
  • Experimental dynamic recompiler - up to 3x speedup
  • Pentium and Pentium MMX emulation
  • CPU fixes - fixed issues in Unreal, Half-Life, Final Fantasy VII, Little Big Adventure 2, Windows 9x setup, Coherent, BeOS and others
  • Improved FDC emulation - more accurate, supports FDI images, supports 1.2MB 5.25" floppy drive emulation, supports write protect correctly
  • Internal timer improvements, fixes sound in some games (eg Lion King)
  • Added support for up to 4 IDE hard drives
  • MIDI OUT code now handles sysex commands correctly
  • CD-ROM code now no longer crashes Windows 9x when CD-ROM drive empty
  • Fixes to ViRGE, S3 Vision series, ATI Mach64 and OAK OTI-067 cards
  • Various other fixes/changes
Thanks to everyone who contributed to this release, whether it be through patches, bug reports, or any other kind of support.

therock247uk
Posts: 29
Joined: Fri 25 Apr, 2014 2:55 pm

Re: v10 released!

Post by therock247uk » Sat 24 Oct, 2015 3:31 pm

Having issues running your build on Windows 10 64bit... (was unzipped to a hole new folder so nothing to do with my setup)

---------------------------
PCem.exe - Application Error
---------------------------
The application was unable to start correctly (0xc000007b). Click OK to close the application.
---------------------------
OK
---------------------------

User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: v10 released!

Post by SarahWalker » Sat 24 Oct, 2015 3:56 pm

That's a DLL issue I think. I missed one off the original upload, can you re-download and try again? If it still doesn't work, can you check the Windows Event Log to see if it says which DLL is causing problems?

therock247uk
Posts: 29
Joined: Fri 25 Apr, 2014 2:55 pm

Re: v10 released!

Post by therock247uk » Sat 24 Oct, 2015 4:00 pm

Get this now... Fixed myself by putting the dll it needed in its folder.

---------------------------
PCem.exe - System Error
---------------------------
The program can't start because libgcc_s_dw2-1.dll is missing from your computer. Try reinstalling the program to fix this problem.
---------------------------
OK
---------------------------

User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: v10 released!

Post by SarahWalker » Sat 24 Oct, 2015 4:06 pm

Okay, added that as well. Can you confirm that what's on the site now works on your machine?

therock247uk
Posts: 29
Joined: Fri 25 Apr, 2014 2:55 pm

Re: v10 released!

Post by therock247uk » Sat 24 Oct, 2015 4:08 pm

All works now.

neozeed
Posts: 176
Joined: Tue 08 Jul, 2014 4:41 am
Location: Hong Kong SAR
Contact:

Re: v10 released!

Post by neozeed » Sun 25 Oct, 2015 1:49 am

Great! Glad to see v10 out!

On your feature list, you have '4 IDE hard drives' listed 2x.

And I just noticed that exiting the CMOS settings for the Premier board crashes PCem.

ecksemmess
Posts: 155
Joined: Wed 18 Mar, 2015 5:27 am

Re: v10 released!

Post by ecksemmess » Sun 25 Oct, 2015 9:24 am

Fantastic work all around, Tom. Everything looks to be working properly with the v10 package now. I also noticed the duplication of the "4 IDE hard drives" in the feature list, but I see that neozeed beat me to it. :)

I can also confirm that exiting the CMOS settings crashes PCem on the Intel Premiere/PCI, and it's a rather nasty crash that almost took my entire host down with it. Interestingly, the problem is NOT present on the similar Intel Advanced/EV machine. However, there is an issue with the Advanced/EV not detecting that a mouse is installed, which I don't recall happening before. The Premiere/PCI detects the mouse as expected.

User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: v10 released!

Post by SarahWalker » Sun 25 Oct, 2015 10:29 am

Well, it gives me something to fix for v10.1 I suppose.

Battler
Posts: 793
Joined: Sun 06 Jul, 2014 7:05 pm

Re: v10 released!

Post by Battler » Sun 25 Oct, 2015 2:24 pm

The two AMI BIOS'es only support PS/2 mouse, but PCem gives the Advanced/EV a serial mouse, hence why it doesn't detect it.

And yes, for some reason, some PCem crashes can be nasty. Especially when 64-bit PCem for Windows crashes, it will slow down the entire host input event handler until it is forcibly terminated in Task Manager.

Alegend45
Posts: 85
Joined: Sat 26 Apr, 2014 4:33 am

Re: v10 released!

Post by Alegend45 » Sun 25 Oct, 2015 2:34 pm

Battler wrote:The two AMI BIOS'es only support PS/2 mouse, but PCem gives the Advanced/EV a serial mouse, hence why it doesn't detect it.

And yes, for some reason, some PCem crashes can be nasty. Especially when 64-bit PCem for Windows crashes, it will slow down the entire host input event handler until it is forcibly terminated in Task Manager.
No, this is only when being debugged in gdb.

Battler
Posts: 793
Joined: Sun 06 Jul, 2014 7:05 pm

Re: v10 released!

Post by Battler » Sun 25 Oct, 2015 5:14 pm

- Alegend45: No, when run directly on Windows, 64-bit PCem can also screw up all Windows input on crash. It happened to me several times. Only when run directly but inside Msys2 does that not happen as the Msys2 crash handler takes over. Using GDB makes it happen again.

User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: v10 released!

Post by SarahWalker » Sun 25 Oct, 2015 5:49 pm

Just as well I'm not releasing 64-bit Windows binaries then isn't it.

User avatar
ppgrainbow
Posts: 467
Joined: Thu 04 Sep, 2014 7:03 am
Contact:

Re: v10 released!

Post by ppgrainbow » Sun 25 Oct, 2015 5:56 pm

Fantastic work on all of the hard work on the v10 release!

What I would like to see in the v10.1 release is SLiRP and WinPcap networking support that neozeed provided. Which is something that was missed out in this release. What I would also like to see is parallel and serial (COM1/COM2) support being implemented also.

Battler
Posts: 793
Joined: Sun 06 Jul, 2014 7:05 pm

Re: v10 released!

Post by Battler » Sun 25 Oct, 2015 5:59 pm

- ppgrainbow: Neozeed just added SLiRP and modified the code a bit, it was SA1988 that originally added networking. And I have code now that goes even further and adds the first PCI network adapter, the RTL 8029AS (a.k.a. NE2000 PCI), with optional 32k Etherboot ROM too. :p I just haven't released that code anywhere yet but I will.

User avatar
ppgrainbow
Posts: 467
Joined: Thu 04 Sep, 2014 7:03 am
Contact:

Re: v10 released!

Post by ppgrainbow » Sun 25 Oct, 2015 6:10 pm

Battler wrote:- ppgrainbow: Neozeed just added SLiRP and modified the code a bit, it was SA1988 that originally added networking. And I have code now that goes even further and adds the first PCI network adapter, the RTL 8029AS (a.k.a. NE2000 PCI), with optional 32k Etherboot ROM too. :p I just haven't released that code anywhere yet but I will.
Thank you very much for telling me! I appreciate it. :)

User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: v10 released!

Post by SarahWalker » Mon 26 Oct, 2015 6:28 pm

If there is a v10.1 it will be bug fixes only. Networking will have to wait for v11.

User avatar
ppgrainbow
Posts: 467
Joined: Thu 04 Sep, 2014 7:03 am
Contact:

Re: v10 released!

Post by ppgrainbow » Mon 26 Oct, 2015 10:02 pm

TomWalker wrote:If there is a v10.1 it will be bug fixes only. Networking will have to wait for v11.
Thank you for telling me.

User avatar
resle
Posts: 55
Joined: Mon 23 Feb, 2015 8:00 am

Re: v10 released!

Post by resle » Thu 29 Oct, 2015 9:59 am

Great, thanks Tom! Can't wait to test it, however it will be a long struggle against the Great Firewall of China, where I live (almost impossible to download any large binary from abroad)

Any chance there is a "start in full screen" switch in this version, or an upcoming patch? ;)

neozeed
Posts: 176
Joined: Tue 08 Jul, 2014 4:41 am
Location: Hong Kong SAR
Contact:

Re: v10 released!

Post by neozeed » Thu 29 Oct, 2015 2:16 pm

resle wrote:Great, thanks Tom! Can't wait to test it, however it will be a long struggle against the Great Firewall of China, where I live (almost impossible to download any large binary from abroad)

Any chance there is a "start in full screen" switch in this version, or an upcoming patch? ;)
Really? I don't recall having issues downloading from inside China. For what its worth my server thing is in Hong Kong.

It's way too much of a hassle to get web hosting in China, but let me know if you need official binaries, I can QQ them or whatever.

Alegend45
Posts: 85
Joined: Sat 26 Apr, 2014 4:33 am

Re: v10 released!

Post by Alegend45 » Thu 29 Oct, 2015 4:47 pm

neozeed wrote:
resle wrote:Great, thanks Tom! Can't wait to test it, however it will be a long struggle against the Great Firewall of China, where I live (almost impossible to download any large binary from abroad)

Any chance there is a "start in full screen" switch in this version, or an upcoming patch? ;)
Really? I don't recall having issues downloading from inside China. For what its worth my server thing is in Hong Kong.

It's way too much of a hassle to get web hosting in China, but let me know if you need official binaries, I can QQ them or whatever.
Hong Kong isn't in the Firewall.

AnnaWu
Posts: 44
Joined: Mon 12 May, 2014 6:10 pm
Location: Germany
Contact:

Re: v10 released!

Post by AnnaWu » Thu 29 Oct, 2015 5:21 pm

The version number (pc.c/win.c) for the title should be updated.
v9 > v10

neozeed
Posts: 176
Joined: Tue 08 Jul, 2014 4:41 am
Location: Hong Kong SAR
Contact:

Re: v10 released!

Post by neozeed » Fri 30 Oct, 2015 12:01 am

Alegend45 wrote:
neozeed wrote:
resle wrote:Great, thanks Tom! Can't wait to test it, however it will be a long struggle against the Great Firewall of China, where I live (almost impossible to download any large binary from abroad)

Any chance there is a "start in full screen" switch in this version, or an upcoming patch? ;)
Really? I don't recall having issues downloading from inside China. For what its worth my server thing is in Hong Kong.

It's way too much of a hassle to get web hosting in China, but let me know if you need official binaries, I can QQ them or whatever.
Hong Kong isn't in the Firewall.
Yes, I'm WELL aware of that, but I do go back and forth to China. And at least Hong Kong is *close* internet wise to China, so it ought to be faster.

User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: v10 released!

Post by SarahWalker » Sat 31 Oct, 2015 5:56 pm

Premiere/PCI crash is a result of me forgetting to include a default CMOS file for this model, the BIOS having a bug where it jumps to a random address when the CMOS reset code is invalid, and PCem having a bug where the code for handling attempts to execute from non-executable regions doesn't work. I've re-uploaded the V10 zip file with a default CMOS file which works around the immediate issue, and v10.1 will have a fix for the underlying bug.

ecksemmess
Posts: 155
Joined: Wed 18 Mar, 2015 5:27 am

Re: v10 released!

Post by ecksemmess » Sun 01 Nov, 2015 12:43 am

Nice one, great to see that the issue with the Premiere/PCI wasn't too much of a problem and it will be good to have it back in action. Any chance of getting the mouse re-enabled on the Advanced/EV in time for 10.1 as well? I had a quick look and it did seem as straightforward as Battler indicated but haven't actually put it to the test yet...

neozeed
Posts: 176
Joined: Tue 08 Jul, 2014 4:41 am
Location: Hong Kong SAR
Contact:

Re: v10 released!

Post by neozeed » Sun 01 Nov, 2015 3:23 am

TomWalker wrote:Premiere/PCI crash is a result of me forgetting to include a default CMOS file for this model, the BIOS having a bug where it jumps to a random address when the CMOS reset code is invalid, and PCem having a bug where the code for handling attempts to execute from non-executable regions doesn't work. I've re-uploaded the V10 zip file with a default CMOS file which works around the immediate issue, and v10.1 will have a fix for the underlying bug.
Cool, thanks, I'm glad I can mess around more with the P60/66 stuff!

User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: v10 released!

Post by SarahWalker » Sun 01 Nov, 2015 8:33 am

ecksemmess wrote:Any chance of getting the mouse re-enabled on the Advanced/EV in time for 10.1 as well?
It does have a serial mouse...

This isn't me being entirely arbitrarily petty, while I'm aware the Advanced/EV BIOS supports PS/2 mice all the actual boards I've seen have an AT keyboard connector and serial mice.

ecksemmess
Posts: 155
Joined: Wed 18 Mar, 2015 5:27 am

Re: v10 released!

Post by ecksemmess » Sun 01 Nov, 2015 8:43 am

Sorry, should have been more clear--the Advanced/EV is currently unusable, because the BIOS detects no mouse at all. Battler seems to think that fixing this will be as simple as switching the mouse init on that machine over to PS/2. Been so swamped I haven't had a chance to verify that, and alas still don't now--anyone?

(For the record, I have an Endeavor mainboard with a PS/2 mouse port, so can confirm that it's an authentic hardware option.)

User avatar
SarahWalker
Site Admin
Posts: 1719
Joined: Thu 24 Apr, 2014 4:18 pm

Re: v10 released!

Post by SarahWalker » Sun 01 Nov, 2015 10:58 am

Sorry, I must be missing something - in what way does this make the Advanced/EV unusable? The BIOS POSTs with no errors, and DOS mouse drivers and Windows correctly detect and use the serial mouse.

EluanCM
Posts: 70
Joined: Tue 27 Oct, 2015 2:07 pm
Location: Brazil
Contact:

Re: v10 released!

Post by EluanCM » Sun 01 Nov, 2015 2:23 pm

I'm am using Advanced/EV without any major problems, it is very similar to the Advanced/ZP board I've had in the mid-90's. Most of these intel boards didn't even have the PS/2 extension bracket installed anyway, I've never seen one until those cheap AT K6-2 boards appeared.


Slight bug with MACH64/Pentium, didn't feel like opening a thread only for this small masking issue, sorry if I'm wrong:
pcem_v10_bugreport.png
pcem_v10_bugreport.png (87.83 KiB) Viewed 8388 times
Also, the A: and B: drive options only let me select 5 1/4" drives but I can load 3 1/2" disks fine, is this intended?

Post Reply